top of page

'Er is geen haast in het uitzoeken wie je bent'



Op vrijdag 11 oktober is het Coming Out Dag. Op deze dag wordt aandacht besteed aan uit de kast komen; het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Lennie (20) koos de jaarlijkse viering als moment voor haar eigen coming out.


Lennie (20) heeft er in 2021 bewust voor gekozen om ook als Lennie, een meer genderneutrale naam, door het leven te gaan. In de coronaperiode die inmiddels in volle gang was, had ze meer tijd om over zichzelf na te denken: “School was tot dan toe de focus en nu kreeg ik de ruimte om tijd met mezelf door te brengen en uit te zoeken wie ik ben. Lennie is een naam waar ik een connectie mee voel en sindsdien stel ik mij ook vaak met deze naam voor. Nu de druk is weggevallen om niet óf een man of een vrouw te zijn, is er veel meer ruimte om gewoon te zijn.” Lennie kwam online in contact met de regenbooggemeenschap en voelde zich al snel thuis. Door het lezen van verhalen en reacties ontstonden er veel online connecties met gelijkgestemden. In het dagelijks leven zijn die verbindingen er ook en lukt het om de juiste mensen te vinden, volgens Lennie. Ze zegt daarover: “Of het nu studiegenoten zijn in Leiden, vrienden uit Vlaardingen of mensen die ik ontmoet op evenementen, er is altijd een punt van herkenning.”


Jubileum tijdens Coming Out Dag

Coming Out Dag staat gelijk aan een momentum in het privéleven van Lennie. In 2018 kwam ze op die dag uit de kast als biseksueel tegenover haar ouders. Ze kijkt daarop terug met warme gevoelens: “Ik heb lieve ouders die achter mijn keuzes staan en mij supporten. Ook nu wijst mijn moeder mij op evenementen en activiteiten in de buurt die te maken hebben met de regenbooggemeenschap. Elk jaar op Coming Out Dag sta ik kort stil bij mijn jubileum. Mijn persoonlijke groei heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat ik mezelf niet wil labelen en voor mij is de naamsverandering misschien wel de echte coming out geweest.” Op een dag wil Lennie het onderwijs in en daar ruimte geven aan ‘queer’ zijn en diversiteit. Daar wil ze leerlingen meegeven om trouw te blijven aan zichzelf en geduld te hebben: “Er is geen haast in het uitzoeken wie je bent, je hebt de tijd.”


Roze Maand in oktober

Lennie heeft haar weg gevonden naar de lokale regenbooggemeenschap; ze bezocht het Roze Café, deed mee aan het Queer Koor en kijkt uit naar de activiteiten in de Roze maand (oktober) van Vlaardingen Regenboogstad. Ze zegt daarover: “Door het meedoen aan activiteiten en programma’s speciaal voor de queer-community, heb je als deelnemer meteen een ‘thuiskomen’ gevoel. Het voelt veilig, sociaal en compleet. Ik raad geïnteresseerden aan om op zoek te gaan naar activiteiten waar je gelijkgestemden ontmoet en waar je je verhaal kunt delen.”


Tekst: Andrea Dronk

Foto: Marianne van Straten

bottom of page